Forum www.baybus.fora.pl Strona Główna www.baybus.fora.pl
BAYBUS Starania - Ciąża - Macierzyńswto - Nasz Kobiecy Świat
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Co masz dzis na obiad?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 14, 15, 16  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.baybus.fora.pl Strona Główna -> Gotujmy razem :)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ReRe
Super kapeć



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 3887
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kluczbork

PostWysłany: Pią 10:33, 29 Lip 2011    Temat postu:

Malutka jak robisz cukinię w cieście....Ja mam w lodówce i nie wiem co z nią zrobić? Boże podziwia Was ja nie umię gotować ostatnio sama zrobiłam barszczyk i nawet dobry:)WesolyWesoly zero weny i pomysłów ehh gdyby nie mama byśmy popadali
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kaoo
VIP



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 3065
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Luboń

PostWysłany: Pią 10:54, 29 Lip 2011    Temat postu:

rere ja tez nei mam zdolnosci kulinarnych nikt mnei nei nauczyl drygu do kombinowania tez nie mam...

z cukini mozesz leczo zrobic dodaje sie podsmazona kielbase mozna pieczarki i papryke tez dodajesz przecier i pycha leczo jest
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sweethoney
Stara wyga



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 10183
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 11:26, 29 Lip 2011    Temat postu:

u mnie dzisiaj kopytka z kapustą i boczkiem Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kaoo
VIP



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 3065
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Luboń

PostWysłany: Pią 11:33, 29 Lip 2011    Temat postu:

sweethoney napisał:
u mnie dzisiaj kopytka z kapustą i boczkiem Mruga

:hamster_rofl: :hamster_rofl: :hamster_rofl:
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lulkowo
Super kapeć



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 4298
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pią 11:42, 29 Lip 2011    Temat postu:

Sweethoney kochana, a moglabys mi napisac przepis na kopytka? Wesoly Bo ja lama nie potrafie zrobic Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kaoo
VIP



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 3065
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Luboń

PostWysłany: Pią 11:46, 29 Lip 2011    Temat postu:

dusisz zimne ugotowane ziemniaki dodajesz jajko i make i chyba nic wiecej (chyba ze mleko) ugniatasz ciasto formujesz cienkie ruloniki i tniesz po skosie czyli na szage po poznańsku Wesoly a potem albo gotujesz albo smazysz

a ja musze jechac do sklepu to chyba wiem z czym wroce
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sweethoney
Stara wyga



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 10183
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 12:03, 29 Lip 2011    Temat postu:

Lulku dokładnie jak pisze Kaoo , ja też nie potrafię właśnie zrobiłam pierwszy raz i trochę mi się rozgotowały bo dziecko mi się obudziło hahaha
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lulkowo
Super kapeć



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 4298
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pią 12:47, 29 Lip 2011    Temat postu:

Ale mnie to dokladnie ilosci ile czego trzeba podac, inaczej kaput Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sweethoney
Stara wyga



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 10183
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 13:01, 29 Lip 2011    Temat postu:

Ja ci nie pomogę bo robiłam pierwszy raz i chyba mi nie wyszły
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lulkowo
Super kapeć



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 4298
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pią 13:18, 29 Lip 2011    Temat postu:

Znalazlam taki przepis:
Kopytka - składniki

1.25 kg ziemniaków (najpopularniejsze u nas irgi i irysy będą odpowiednie)
2 szklanki mąki
2 jajka
sól.
Będą ci również potrzebne: stolnica
praska do ziemniaków lub maszynka do mielenia
duży nóż
deska
drewniana łyżka
2 garnki: średni i duży
miska
durszlak
łyżka cedzakowa.

Kopytka - sposób przygotowania
Ugotuj ziemniaki. Nalej wody do mniejszego garnka, postaw na kuchence i gotuj pod przykryciem. Zanim się zagotuje, obierz ziemniaki. Wrzącą wodę posól, wrzuć do niej przekrojone na połówki lub ćwiartki ziemniaki. Miękkie odcedź, odparuj, trzymając odkryte na małym ogniu przez 1-2 minuty, i odstaw na kilka chwil. Gdy kontakt z kartoflami nie będzie ci już groził poparzeniem, przepuść je przez praskę lub maszynkę prosto do miski i postaw w przewiewnym miejscu, żeby ostygły.
Zanim zaczniesz zagniatać ciasto, ziemniaki muszą być całkowicie zimne. W przeciwnym razie ciasto stanie się kleiste i rzadkie, i nawet zwiększenie ilości mąki nic nie pomoże. Najbezpieczniej byłoby przygotować piure poprzedniego dnia i przechować w lodówce. Przełóż więc zimne ziemniaki na posypaną mąką stolnicę, zrób w nich niewielkie wgłębienie, wbij jajka i przesiej przez sitko 2/3 mąki, kilka razy zamieszaj łyżką, a potem jak najszybciej zagnieć dłonią. Nawet jeśli ciasto wyda ci się nie dość ścisłe, nie dosypuj mąki. Przerwij zagniatanie, gdy tylko składniki dokładnie się połączą, bo ciasto nie powinno zagrzać się od rąk. Podziel je nożem na 6 równych kawałków i przełóż do miski.
Żeby ciasto nie zaczęło się rozłazić, wszystko od tego momentu musi przebiegać sprawnie i szybko. Najpierw postaw na małym ogniu duży garnek do połowy napełniony wodą, bo za jakieś 15-20 minut potrzebny ci będzie wrzątek. Posyp mąką stolnicę, odkrawaj po kawałku ciasta i tocz wałeczki o średnicy około 1.5 cm, turlając je oburącz i często podsypując mąką. Uformowane wałeczki (poza ostatnim) układaj z boku lub z tyłu stolnicy. Chodzi o to, żeby pozostało na niej jak najwięcej miejsca. Ostatni wałeczek spłaszcz otwartą dłonią i, przytrzymując go palcami lewej ręki, skośnie pokrój na kopytka. Odsuwaj przy tym nożem kluski na bok, jednocześnie je rozdzielając, żeby się nie sklejały.
Kiedy pokroisz drugi i trzeci wałeczek, zgarnij kopytka nożem na deskę lub duży półmisek, żeby zrobić miejsce na stolnicy. Jeśli woda już się zagotowała, wrzuć do niej kopytka. Posól wodę, zwiększ płomień i mieszaj kopytka drewnianą łyżką, prowadząc ją przy ściance garnka. Jak tylko woda znowu zawrze, przerwij mieszanie i zmniejsz gaz. Gotuj kopytka 2 minuty od chwili, gdy wypłyną, po czym wyjmuj je łyżką cedzakową na durszlak. Niech przez 2-3 minuty obciekają, potem przełóż je do rondla i postaw na podgrzanej płytce, by nie stygły. Uzupełnij wodę i sól w dużym garnku i ugotuj resztę kopytek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
malutka311
Emerytka



Dołączył: 25 Lip 2011
Posty: 1901
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska

PostWysłany: Pią 21:55, 29 Lip 2011    Temat postu:

ReRe myje i obieram cukinie,kroję ją w plastry nie za grube i nie za cienkie ,obtaczam w mące i wrzucam do ciasta naleśnikowego i tak smaże na rozgrzanym oleju pycha
Ciasto robię troszkę żadsze niż do zwykłych naleśników i dodaję wegete i pieprz
Ciasto na naleśniki to jajka,mleko i mąka plus mikser Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
*elvira*
Emerytka



Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 1923
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 22:02, 29 Lip 2011    Temat postu:

pierogiiiiiiiiiiiiii ruskieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :hamster_inlove:
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sweethoney
Stara wyga



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 10183
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 10:04, 30 Lip 2011    Temat postu:

spaghetti
Powrót do góry
Zobacz profil autora
karolka
VIP



Dołączył: 20 Lip 2011
Posty: 2966
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 12:28, 30 Lip 2011    Temat postu:

mielone w sosie z ziemniackami i buraczkami Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Elunia
Stara wyga



Dołączył: 18 Lip 2011
Posty: 4774
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: stare bb

PostWysłany: Sob 13:29, 30 Lip 2011    Temat postu:

a u nas dzis zaległa tortilla
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.baybus.fora.pl Strona Główna -> Gotujmy razem :)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 14, 15, 16  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 14, 15, 16  Następny
Strona 3 z 16

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin