Forum www.baybus.fora.pl Strona Główna www.baybus.fora.pl
BAYBUS Starania - Ciąża - Macierzyńswto - Nasz Kobiecy Świat
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ciasta i desery
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.baybus.fora.pl Strona Główna -> Gotujmy razem :)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kaoo
VIP



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 3065
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Luboń

PostWysłany: Czw 17:48, 28 Lip 2011    Temat postu: ciasta i desery

Masz sprawdzone przepisy na coś słodkiego - podziel sie Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
eternity
Stara wyga



Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 5987
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 19:25, 28 Lip 2011    Temat postu:

3bit

Biszkopt:
6 jajek
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1łyżeczka proszku do pieczenia
2łyżki kakao
2łyżki oliwy
1łyżka wody

Masa:
mleko skondensowane słodzone
1 kostka margaryny
8 paczek herbatników

Wykonanie:
Upiec biszkopt z podanych jw. składników i podzielić go na dwie części.Mleko skondensowane gotować 2,5 godziny. Ostudzić. Do zimnej masy z mleka dodać kostkę margaryny. Zmiksować na puszystą masę. Przekładać nią biszkopt i ciastka na podany poniżej sposób: biszkopt-masa ciastka-masa ciastka-masa ciastka-masa biszkopt-masa Wierzch ciasta posypać kruszonymi herbatnikami. Ciasto odstawić na pół godziny do schłodzenia. Podawać do kawy, herbaty. Podany przepis jest do wykonania na dużą blachę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sweethoney
Stara wyga



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 10183
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 13:53, 29 Lip 2011    Temat postu:

Beata ale mi smaka narobiłaś! Muszę spróbować zrobić, mam nadzieje że mi wyjdzie Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
eternity
Stara wyga



Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 5987
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 14:14, 29 Lip 2011    Temat postu:

Jabłecznik z kokosem

Ciasto kruche:
mąka - 2 1/2 szkl
cukier puder - 1/2 szkl
margaryna - 200 g
żółtka - 5 szt
śmietana - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

Masa jabłkowa:
jabłka - 2 kg
cukier - 1/2 szkl
żelfix - 1 op.

Piana:
cukier - 1/2 szkl
wiórki kokosowe - 200 g
białka - 5 szt

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 min. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać cukier i żelfix. Wymieszać, podsmażyć na patelni ok. 5 min. Ubić pianę z białek, dodać cukier i wiórki kokosowe. Wysmarowaną tłuszczem blachę (24 x 40) wylepić ciastem, wyłożyć masę jabłkową i pianę z wiórkami. Piec ok. 70 min. w temp. 180st.


.......................................................................................................

a to bylo moje pierwsze ciasto Mruga


RAFAELLO:

skladniki:
2 paczki krakersow
200 g wiorkow kokosowych
1 op. cukru wanilkowego
1/2 l i 1/2 szkl. mleka
250 g masla roslinnego (albo margaryny np. Kasi lub Palmy)
3/4 szkl. cukru
2 zoltka
2 plaskie lyzki maki pszennej
1 budyn kokosowy lub waniliowy (a jak nie ma zadnego to okolo 2,5 lyzek maki ziemniaczanej)

sposob wykonania:
Zoltka utrzec mikserem z cukrem waniliowym i 1/2 szkl. cukru, dodac make pszenna, budyn i 1/2 szkl. mleka, zmiksowac. Reszte mleka zagotowac z pozostalym cukrem, dodac zrobiona mase mieszajac, gotowac az do uzyskania konsystencji budyniu, przestudzic. Zmiksowac maslo stopniowo dodajac wystudzona mase, dodac 2/3 wiorkow, wymieszac. Na dnie formy ulozyc krakersy, rozsmarowac 2/3 masy, nastepnie ulozyc druga warstwe krakersow, i na wierzchu smarujemy cienka warstwe masy, wierzch posypujemy pozostalymi wiorkami kokosowymi. Wstawiamy do lodowki na 2-3 godziny.
Zycze smacznego !!!

wyjasnienia:
krakersy owszem sa slone, ale krem jest wystarczajaco slodki i zabija smak soli w krakersach, szczegolnie jak sie poczeka te 2-3 godzinki (no bo wiadomo jak ktos nie wytrzyma to moze dobrze kremem nie nasiakna i wiadomo sol bedzie czuc) ... ale oczywiscie jesli ktos nie lubi krakersow, lub mu to nie odpowiada mozna krakersy zastapic herbatnikami dozwolone jest rowniez wylozenie np. trzech warstw krakersow (herbatnikow) i trzech warstw masy, ale wtedy na mniejszej blaszce no i bedzie mniej kawalkow, ale za to beda wyzsze


Ostatnio zmieniony przez eternity dnia Pią 14:16, 29 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kaoo
VIP



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 3065
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Luboń

PostWysłany: Wto 11:29, 06 Wrz 2011    Temat postu:

wczoraj pieklam takie ciasto:

1/2 kostki masła
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
2 szklanki maki
2 jajka
3 łyżki dowolnego dżemu (ja dałam wisniowy)
2 łyżki kakao
1 czubata łyzka cynamonu (ja nie dałam czubatej Mruga )
kilka kropel aromatu rumowego
3 łyżeczki sody
(ja jestem niedowiarek i na sam koniec sypnełam pół łyżeczki proszku do pieczenia Mruga )

Mleko zagotować w garnku, wrzucić masło, kakao, cukier i dżem.
Należy cały czas mieszać.
Ostudzić.
Do miksera wlac powstałą, ostudzoną masę, wrzucić jajka, stopniowo dodawac mąkę i stale miksować.
Wrzucic cynamon, aromat i sodę.
Wlać do formy ( ja wlałam do tej co się babki piecze) użyć papieru do wypieków.
Piec w ok 200 stopniach przez 45 minut ( ja piekłam 45min normalnie a potem jeszcze 15min na termoobiegu bo po 45min bylo płynne w środku)
Należy uważac żeby wierzch ciasta sie nei przypalił - po upływie 15 minut można wierzch przykryc papierem do pieczenia ( ja nei przykrywalam).
Na koniec można polac ciasto roztopioną czekoladą i np posypac orzechami.

----------------------------------

ciasto z porzeczkami

SKŁADNIKI:

3 szklanki porzeczek czarnych lub czerwonych
40 dkg maki pszennej (1 i 3/4 szkl)
1 kostka margaryny
3 lyzki cukru pudru
3-4 zoltka
szczypta soli
6-7 bialek
1 i 1/4 szkl cukru

make i margaryne wsypujemy do miski .
siekamy nozem. Dodajemy sol , cukier i zoltka .
wyrabiamy ciasto .
kladziemy cienko na blache
i do rozgrzanego piekarnika o temp 180st. pieczemy do zarumienienia.
W naczyniu ubijamy piane z dodatkiem cukru pudru .
Gdy piana juz bedzie ubita dodajemy porzeczki .
Nastepnie tak przygotowana piane wykladamy na nasze ciasto .
Pieczemy jeszcze 10-15 min

---------------------------------------------

Ciasto z rabarbarem, bardzo proste

4 jajka
3/4 szkl cukru
0,5 szkl oleju
1,5 szkl mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego
50 dkg owoców
cukier puder do posypania

Białka ubij na pianę i dodawaj stopniowo cukier,
a potem żółtka. Dodaj olej i zmiksuj.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy i wszystko wymieszaj.
Na koniec dodaj pokrojony w plasterki rabarbar i znów wymieszaj.
Ja ułożyłam część rabarbaru na wierzchu,
ale nie należy z tym przesadzać,
bo rabarbar nie zanurzony w cieście robi się dość suchy po upieczeniu.
Przełóż ciasto do formy o średnicy 26 cm.
Piecz przez godzinę w 170°C z termoobiegiem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kaoo
VIP



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 3065
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Luboń

PostWysłany: Wto 11:31, 06 Wrz 2011    Temat postu:

a jabłecznik robiłam taki:


Składniki na małą blachę:

Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 120g masła
- jajko
- ok 1/4 szkl cukru
- szczypta soli
- tłuszcz do formy

Kruszonka:
- 1,5 szkl. mąki
- 150g masła
- jajko
- ok 1/2 szkl cukru

Masa:
- 8 niedużych jabłek
- 3 łyżki cukru i cukru pudru
- cynamon

Sposób wykonania:
1. Ze schłodzonych składników: mąki, masła, cukru i jajka oraz soli
szybko zagnieć ciasto, rozwałkuj je,
placek wyłóż na posmarowaną tłuszczem blachę,
dociśnij palcami, wstaw na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C.

2. Na kruszonkę zagnieć podane produkty, uformuj kulę, owiń w folię
i włóż do zamrażalnika.

3. Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę,
zalej 3 łyżkami wody, dodaj cukier, duś 15 min, odstaw, aby ostygły,
przypraw cynamonem, wyłóż na podpieczone ciasto.

4. Ciasto na kruszonkę zetrzyj na tarce, posyp jabłka,
ciasto ponownie wstaw do piekarnika, piecz 30 min w 200 st. C,
posyp cukrem pudrem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
asiek86
moherowy wyborca.



Dołączył: 24 Lip 2011
Posty: 1444
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 12:40, 06 Wrz 2011    Temat postu:

robiłam ostatnio pyszneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sweethoney
Stara wyga



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 10183
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 12:42, 06 Wrz 2011    Temat postu:

Asia popraw link bo nie działa Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kaoo
VIP



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 3065
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Luboń

PostWysłany: Wto 12:44, 06 Wrz 2011    Temat postu:

bo wstawila nam linka do swoich dokumentow na pulpicie co sa Rotfl
Powrót do góry
Zobacz profil autora
asiek86
moherowy wyborca.



Dołączył: 24 Lip 2011
Posty: 1444
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 13:05, 06 Wrz 2011    Temat postu:

sorki Wesoly

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sweethoney
Stara wyga



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 10183
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 19:26, 06 Wrz 2011    Temat postu:

asia wyglada pysznie! Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kaoo
VIP



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 3065
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Luboń

PostWysłany: Wto 19:29, 06 Wrz 2011    Temat postu:

noo ja bym wlasnie takie zjadla ale mrozone cośko ....
albo wypila margarite truskawkowa z mexikany chociazby ta bezalkoholowa
Powrót do góry
Zobacz profil autora
asiek86
moherowy wyborca.



Dołączył: 24 Lip 2011
Posty: 1444
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 16:31, 08 Wrz 2011    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych] tutaj link do powideł śliwkowych

zrobiłam i są pyszne !! i nie trzeba stać 3 dni jaka zazwyczaj przy powidłach
Także ja ktos ma trochę śliwek to warto zrobić.Z 3 kg śliwek wyszło mi 12 słoiczków po 190 g
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kaoo
VIP



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 3065
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Luboń

PostWysłany: Czw 21:11, 08 Wrz 2011    Temat postu:

no i skad ja teraz sliwki i powidla wezme jak chce je jest juz teraz zaraz NATYCHMIAST!!! aaaaaaaaaaaaa!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kaoo
VIP



Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 3065
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Luboń

PostWysłany: Czw 11:05, 13 Paź 2011    Temat postu:

robilam ostatnio .. wszystkim smakuje pyszota

apple bread
Składniki

1 szklanka cukru
1/2 szklanki rozpuszczonego masła
2 jaja
łyżeczka aromatu waniliowego
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody kuchennej
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki drobno posiekanych jabłek (ok. 2 duże lub 3-4 małe)
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżka cukru wymieszana z 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu



Piekarnik rozgrzać do 180*C. Srednią foremkę keksową natłuścić
i wysypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Cukier, jaja, masło i aromat waniliowy wymieszać.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać.
Do masy wmieszać jabłka i cynamon.
Przełorzyć do foremki, piec ok. 60 min. Ciasto jest gotowe,
gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasta jest po wyjęciu sucha.
Wyjąć ciasto z foremki od razu po wyciągnięciu z piekarnika!


Ostatnio zmieniony przez kaoo dnia Czw 11:08, 13 Paź 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.baybus.fora.pl Strona Główna -> Gotujmy razem :)
Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin